Bel mij terug

Autisme

Wanneer er sprake is van autisme kan iemand moeite hebben met sociale interactie. Het aanvoelen van sociaal gewenst gedrag kan moeilijker zijn, net als het lezen en interpreteren van emoties. Ook hebben mensen met autisme vaak moeite met flexibiliteit. Daardoor kan een plotselinge verandering veel stress veroorzaken. Niet iedereen met autisme heeft dezelfde symptomen en in dezelfde mate. Vroeger werd autisme onderverdeeld in verschillende diagnoses:

  • Syndroom van Asperger. Mensen met deze diagnose hebben een normale intelligentie maar moeite met sociale interactie en maar beperkte interesse. Vaak hebben ze één onderwerp waar ze volledig geïnteresseerd in zijn en hun tijd en aandacht aan willen besteden. Voor andere zaken is er daarom maar weinig aandacht of interesse.
  • PDD-NOS is een ontwikkelingsstoornis die ook onder het autismespectrum viel. Het wordt gezien als milde vorm voor Asperger of klassiek autisme. Mensen met PDD-NOS kunnen problemen hebben met sociale vaardigheden, maar hebben wel een breder interessegebied. Hierdoor kunnen ze zich soms beter aanpassen aan de omgeving en wordt de diagnose pas laat gesteld.
  • Klassiek autisme of een autistische stoornis is de vorm die het meest bekend is. Behalve moeilijkheden op sociaal vlak en een beperkte interesse kan er ook een verstandelijke beperking zijn. Mensen met klassiek autisme kunnen echter ook een normale tot (zeer) hoge intelligentie hebben.

Vandaag de dag vallen deze diagnoses allemaal onder de autismespectrumstoornis, ASS. Toch blijft iedere persoon uniek en is ook de omgang met autisme maatwerk. Met de juiste begeleiding kan iemand met autisme goed meedoen in onze maatschappij. Één van de belangrijke hulpmiddelen is het hebben van een zinvolle dagbesteding.

Dit geeft voldoening en tegelijkertijd is het de plek waar ze op hun eigen tempo kunnen werken aan het leren van sociale vaardigheden, werknemersvaardigheden en het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Ook biedt ambulante begeleiding voor veel mensen met autisme een goede oplossing. Praktische hulp en ondersteuning om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden.

Meer informatie over autisme en de mogelijkheden die Visie Groep hierin kan bieden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Visie Groep

Meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  • Laagdrempelig
  • Oplossingsgericht
  • Denken in mogelijkheden

Bel mij terug
    Neem contact op