Bel mij terug

De Banenafspraak

08-06-2020

Iedereen heeft waarschijnlijk de term “banenafspraak” vast wel eens voorbij horen komen, in het nieuws of in de politiek. Maar waar staat de banenafspraak voor, en wat betekent het voor ondernemers en mensen die vallen onder de participatiewet?

Een belangrijk motto in Nederland is dat iedereen moet kunnen meedoen. Ook als je een afstand hebt tot de arbeidsmarkt vanwege een ziekte of beperking, moet je mee kunnen draaien in de maatschappij op een manier die voor jou werkbaar en haalbaar is. Werken is erg belangrijk, niet alleen om (deels) financieel zelfstandig te zijn, maar ook voor het behouden van sociale contacten en een dagelijkse structuur. Om dit mogelijk te maken zijn er werkplekken nodig waar men rekening houdt met dit soort uitdagingen. De banenafspraak houdt in dat alle ondernemers van Nederland streven naar in totaal 100.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking, verdeeld over het hele land. Dit aantal wordt op vrijwillige basis verdeeld onder de 360.000 ondernemers die Nederland telt.

Het UWV helpt mensen te koppelen aan deze werkplekken. De banen zijn bedoeld voor wajongers, mensen die onder de participatiewet vallen, mensen die eerder onder de sociale werkvoorziening vielen (Wsw-indicatie) en mensen met een Wiw-of ID-baan. Vervolgens krijgen ondernemers steun als ze een werkplek creëren binnen de banenafspraak. Dit kan zijn in de vorm van begeleiding van de nieuwe werknemer, en soms ook een financiële tegemoetkoming. Gaandeweg wordt er steeds meer bekend over de voordelen van deze werkplekken, niet alleen voor de werknemer zelf maar ook voor het bedrijf. Doordat mensen binnen deze functies bepaalde taken uit handen kunnen nemen, kan het overige personeel ook effectiever worden ingezet op andere taken binnen het bedrijf. Dit wordt ook wel jobcarving genoemd.

De banenafspraak staat tussen het kabinet en organisaties voor werkgevers en werknemers. Het aantal van 100.000 werkplekken moet volgens hun streven in 2026 worden bereikt. Naast dit aantal komen er volgens dezelfde afspraak ook 25.000 werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking bij de overheid. Door de banen die worden gecreëerd, nu en de komende jaren, kunnen steeds meer mensen aan het werk op een manier die bij hen past. Ook in jouw regio komen er steeds meer van deze banen beschikbaar. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor zo’n werkplek, en waar er vacatures zijn? Informeer dan bij het UWV naar jouw situatie.

Wil je liever eerst vrijblijvend informatie over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Visie Groep staat voor:

Meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  • Laagdrempelig
  • Oplossingsgericht
  • Denken in mogelijkheden
  • Maatwerk

Terugbelverzoek
    Neem contact op