Bel mij terug

Ondersteuning vanuit jou

Ondersteuning vanuit jouw gemeente

Zelfstandig leven en alles wat daar bij komt kijken kan soms best een uitdaging zijn. Het komt voor dat mensen moeite hebben met het bijhouden van het huishouden, het regelen van de financiën of ze hulpmiddelen nodig hebben vanwege een lichamelijke beperking. Deze ondersteuning kan aangevraagd worden bij de gemeente waar je woont.

Sinds 2015 is er de Wet Maatschappelijke ondersteuning, die er voor moet zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Indien nodig krijgen ze daarvoor ondersteuning vanuit de gemeente. Deze ondersteuning bestaat in verschillende vormen en is afhankelijk van de hulpvraag. Bij maatwerkvoorziening biedt de gemeente een dienst die is toegespitst op wat jij nodig hebt. Dat kan een budgetcoach zijn, een aanpassing aan je woning of persoonlijke begeleiding. De gemeente heeft ook algemene voorzieningen waar mensen onder deze wet gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan een boodschappendienst die jouw producten aan huis kan bezorgen.

Het takenpakket van de gemeente is dus erg divers. Om er achter te komen of je in aanmerking komt voor hulp kun je contact opnemen met de gemeente waar je woont. Dit kan bij een WMO-loket of via een van de sociale wijkteams in je woonplaats. Zij kunnen je indien nodig in contact brengen met de gemeente voor de algemene voorzieningen. Als je gebruik wil maken van de maatwerkvoorziening gaat hier een onderzoek aan vooraf. De gemeente zal dan in gesprek gaan met jou en mensen uit je nabije omgeving, bijvoorbeeld familie of een mantelzorger. Dit onderzoek moet aantonen wat je hulpvraag is en welke hulp er vanuit jou of je omgeving kan komen. Er word ook met je besproken welke algemene voorzieningen er zijn die handig kunnen zijn voor je. Als er daarnaast nog iets is waar de gemeente je bij kan helpen, komt dit uit de maatwerkvoorziening. Zo’n onderzoek duurt over het algemeen maximaal 6 weken.

Het kan zo zijn dat je situatie zo dringend is en dat je niet kan wachten op het onderzoek van de gemeente. Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld, als je dakloos raakt of bij psychische problemen. Ook hier kan de gemeente iets in betekenen, bijvoorbeeld een beschermde woonomgeving. In het geval van spoed regelt de gemeente dit binnen 24-48 uur. De tijd die voor het onderzoek staat vervalt dan.

Heb jij een hulpvraag of ken je iemand die een dringende hulpvraag heeft?

Visie Groep kan je ondersteunen bij het aanvragen van de juiste zorg via de Wmo. Neem voor vragen vrijblijvend contact met ons op.

 

Visie Groep staat voor:

Meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  • Laagdrempelig
  • Oplossingsgericht
  • Denken in mogelijkheden
  • Maatwerk

Terugbelverzoek
    Neem contact op