Bel mij terug

Wat is jobcarving?

27-08-2015

Met de quotumwet stelt het kabinet verplicht dat bedrijven een bepaald aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Bedrijven zijn aan het nadenken over hoe ze dat moeten doen. Veel bedrijven willen wel, maar weten niet waar ze moeten beginnen en hoe ze moeten omgaan met de beperking van die mensen. Het kan ook zijn dat bedrijven zo gauw geen functie kunnen verzinnen voor iemand uit deze doelgroep.

Een van de manieren om werk te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bijvoorbeeld een Wajong of WIA-achtergrond hebben, is door middel van jobcarving. Wij leggen hieronder uit wat jobcarving inhoudt. Visie Groep heeft ervaring met jobcarving en kan bedrijven helpen om op deze wijze een betekenisvolle baan te creëren voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat houdt jobcarving in?

Veel reguliere werknemers zijn bij hun bedrijf aangenomen om een bepaalde taak te vervullen. Dat is de kerntaak van hun functie. In de praktijk zijn er in de loop der tijd echter vaak veel neventaken bijgekomen. Dat zijn dingen die ook moeten gebeuren, maar die de nodige tijd kosten en die ervoor zorgen dat de medewerker minder tijd overhoudt voor zijn of haar kerntaak of kerntaken. Soms kosten die nevenwerkzaamheden zo veel tijd dat de taken waar de werknemer voor is aangenomen niet eens helemaal afkomen. Om die taken dan af te krijgen moet een nieuwe werknemer worden aangenomen, die in de loop der tijd ook allemaal andere taken erbij krijgt.

Jobcarving houdt in dat een nieuwe functie wordt gecreëerd door alle neventaken bij een vaste werknemer of meerdere werknemers weg te halen en deze in een nieuwe arbeidsplek te stoppen. De nieuwe werknemer kan deze extra taken dan op zich nemen, waardoor de vaste werknemers die deze taken er vroeger bij deden, dit niet meer hoeven te doen en zich weer puur op de taken kunnen richten waarvoor ze oorspronkelijk werden aangenomen. De extra taken die ze er in de loop der tijd bijkregen worden met jobcarving ondergebracht in een nieuwe functie en uitgevoerd door een nieuwe werknemer die speciaal daarvoor is aangenomen. Deze nieuwe arbeidsplek kan heel goed worden vervuld door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij of zij heeft dan een baan waarin nuttig werk verricht wordt, terwijl de werknemers waarvan hij of zij de neventaken krijgt, zich weer kunnen concentreren op hun kerntaken.

De werkgever kan er zo voor zorgen dat hun medewerkers doen waarvoor ze oorspronkelijk zijn aangenomen en creëert zo tevens een arbeidsplek voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Visie Groep kan werkgevers begeleiden bij het proces van jobcarving. Ben je werkzoekend? Dan kunnen wij voor jou met werkgevers overleggen of er door middel van jobcarving een baan voor jou geregeld kan worden. Je doet dan nuttig en zinvol werk en ontlast je collega’s van allerlei neventaken, waardoor zij zich kunnen richten op hun kerntaken. Nadat je aan het werk bent gegaan houden wij in de gaten of je in je nieuwe functie goed op je plek bent en sturen je werkgever waar nodig bij, zodat jij prettig kunt werken.

Wil je meer weten over jobcarving? Neem contact op

Als je meer wilt weten over wat jobcarving in de praktijk inhoudt, of wilt weten of het voor jou ook een geschikte mogelijkheid is om aan betaald werk te komen, kan je vrijblijvend contact opnemen met Visie Groep. Wij bespreken de mogelijkheden en wellicht kunnen we voor je aan de slag gaan om jou met jobcarving aan een betaalde baan te helpen. Ook kunnen we je meer vertellen over de andere diensten van Visie Groep. Visie Groep doet alles om jou de baan te bezorgen die bij je past!

Visie Groep staat voor:

Meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
  • Laagdrempelig
  • Oplossingsgericht
  • Denken in mogelijkheden
  • Maatwerk

Terugbelverzoek
    Neem contact op