Langdurig ziekteverzuim is, voor zowel de werkgever als de werknemer, nooit een fijne situatie. Bij langdurig ziekteverzuim wordt er van de werkgever en de werknemer het nodige gevraagd in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Als Visie Groep ondersteunen wij werkgever en werknemer in dit proces en helpen beide partijen aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.
Mocht er sprake zijn van langdurig ziekteverzuim neem dan snel contact op, zodat wij jou hierin kunnen ondersteunen.
Na uitval door ziekte zal een werknemer normaal gesproken re-integreren bij zijn huidige werkgever.
Dit is helaas niet altijd mogelijk. Het kan zijn dat een werknemer door ziekte zijn huidige werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. In dit geval moet er gezocht worden naar alternatieve werkzaamheden binnen het bedrijf.
Wanneer er geen mogelijkheden blijken te zijn om iemand te laten re-integreren binnen het huidige bedrijf, zal er gekeken moeten worden naar de mogelijkheden bij een nieuwe werkgever. Re-integratie bij de bestaande werkgever wordt ook wel ‘eerste spoor’ genoemd, re-integratie bij een andere werkgever noemt men ‘tweede spoor’.
Binnen de Wet Verbetering Poortwachter is men verplicht om na 12 maanden langdurig ziekteverzuim een 2e spoortraject in te zetten. Binnen de Visie Groep starten wij eerst met een kennismakingsgesprek met zowel werkgever als werknemer. Het is goed om zo snel mogelijk duidelijk te hebben wat de mogelijkheden en verwachtingen van iedereen zijn. Wij geven nauwkeurig aan wat men kan verwachten en wat de verplichtingen zijn.
Het 2e spoortraject wordt door de werkgever aangeboden aan een werknemer. Het doel is dat de werknemer met behulp van een gespecialiseerd re-integratie bureau een nieuwe baan gaat vinden.
Zeker in de eerste 12 maanden (1e spoor) moeten er aan allerlei voorwaarden voldaan worden binnen de Wet Verbetering Poortwachter. Mocht nu blijken dat het niet aannemelijk is dat de werknemer binnen 12 maanden weer volledig kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke werkplek, dan moet er een 2e spoortraject opgezet worden.
Het is voor een werkgever veel werk om een 2e spoortraject goed uit te voeren. Om die reden wordt vaak de hulp ingeschakeld van een re-integratiebureau. Visie Groep kan dit 2e spoortraject tot een goed einde brengen. Wij voeren eerst een intakegesprek met de werknemer om een goed beeld te krijgen van wat hij of zij kan en wenst. Aan de hand van dit gesprek stellen wij een plan van aanpak op. Nadat de werkgever dit plan van aanpak goedkeurt, gaan wij aan het werk met de werknemer om een passende baan te zoeken. Hierbij zullen wij rekening houden met de wensen, mogelijkheden en sterke punten van de werknemer.
Het doel van een 2e spoortraject is om een werknemer die zijn of haar werkzaamheden om welke reden dan ook niet meer aankan, aan een nieuwe baan te helpen. Het 1e spoortraject, het aanpassen van de huidige werkplek of het vinden van een nieuwe passende werkplek bij de huidige werkgever, is dan al niet gelukt. Bij het 2e spoortraject gaat het er dus om een passende werkplek te vinden bij een nieuwe werkgever. Het resultaat van een 2e spoortraject is werk vinden voor de werknemer.
Bij Visie Groep is elk 2e spoortraject maatwerk en komt onze loopbaanadviseur graag langs voor een kosteloze en vrijblijvende intake.
Op basis van deze intake zal onze loopbaanadviseur een offerte uitbrengen met daarin de beschreven kosten voor het 2e spoortraject.
Re-integreren tijdens mijn WIA uitkering.
Wanneer vraag ik een WIA uitkering aan?